Eerste WK voetbal

Eerste WK voetbal

Voetbal is de populairste sport ter wereld en het grootste voetbal evenement is het WK voetbal. Je mag dus gerust stellen dat de eerste editie hiervan een historisch belangrijke gebeurtenis is geweest in de mondiale sportwereld.

Voorgeschiedenis eerste WK voetbal

Voetbal was een IOC-erkende sport en tijdens de Olympische Spelen was voetbal dan ook een populaire sport. Aangezien de Olympische Spelen destijds nog om de amateursport draaide deden er enkel amateurteams mee. Dit waren nog niet eens landen teams, maar club teams uit verschillende Europese landen. Na 1908 werden ook voetbaltoernooien georganiseerd buiten de Olympische Spelen om, ook hieraan namen clubteams deel, welke de eer van hun eigen land verdedigde. Weer later ontstond er tijdens de Olympische Spelen een WK voetbal voor amateurteams, georganiseerd door de FIFA. In 1914 vond dan ook het eerste intercontinentale voetbaltoernooi plaats van verschillende landenteams. Uiteindelijk werd in 1928 in Amsterdam besloten dat in 1930 in Uruguay het eerste officiële WK voetbaltoernooi gehouden zou worden zoals wij het nu kennen.

Het WK voetbal van 1930

Uruguay werd aangewezen als gastland omdat het tweemaal het Olympische voetbaltoernooi had gewonnen en om de Uruguayaanse afhankelijkheid te vieren. Dat Uruguay destijds een sterk voetballand was is wel gebleken; de titel werd in eigen land gehouden en Uruguay is dus de eerste winnaar uit de geschiedenis van het WK voetbal. Dat deze eerste editie niet te vergelijken is met de edities van tegenwoordig mag je echter een understatement noemen. Er deden slechts dertien teams aan het toernooi mee en met pijn en moeite waren uiteindelijk slechts een paar Europese landen bereid hieraan deel te nemen. Dit had te maken met de hoge reiskosten en de lange reisduur. Landenteams hoefde zich tijdens dit toernooi niet eens te kwalificeren, maar namen deel op basis van een uitnodiging. Pas vanaf de hierop volgende edities hoorde landen zich te kwalificeren voor het eindtoernooi.

Terug naar overzicht