Nederland op het WK voetbal

Wanneer een WK voetbal van start gaat kleurt heel Nederland oranje. Nederlanders zijn gek op voetbal en we komen dan vrijwel ook elk toernooi met een sterk team op de proppen. Toch is Oranje, ondanks drie finaleplaatsen, nog nooit wereldkampioen geworden.

Onze nationale trots

Het Nederlands Elftal is om meerdere redenen onze absolute nationale trots als het over voetbal gaat.

  • Ten eerste: voetbal is onze volkssport nummer één. Geen enkele andere sport is hier zo populair als voetbal. Bovendien mogen we ook wel gewoon stellen dat Oranje vrijwel altijd wel een goed elftal afvaardigt. We beschikken al jaren over spelers die bij de beste Europese clubs spelen en met deze vele successen hebben beleefd. Denk bijvoorbeeld aan Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Willen van Hanegem en Johan Cruijff.
  • Ten tweede: al jaren stelt het Nederlandse clubvoetbal in Europees verband niet meer zoveel voor. Sporadisch wordt er nog wel eens een succesje geboekt, maar grote Europese prijzen worden niet meer gewonnen. De voetbalwereld van tegenwoordig draait steeds meer om geld en op dit gebied valt nu eenmaal niet te concurreren met bepaalde andere Europese landen zoals Engeland, Spanje en Duitsland. Vandaar dat onze grootste hoop gevestigd wordt op de prestaties van ons Nationale team.

Nederland en het WK voetbal

De Nederlandse voetbalgeschiedenis is er eentje om trots op te zijn. Ajax, Feyenoord en PSV wonnen bij elkaar in totaal maar liefst vijf keer de Europa Cup 1/Champions League. Ook op WK en EK toernooien is er het nodige door ons kleine kikkerlandje gepresteerd. Ondanks we maar één echte prijs hebben gewonnen tijdens één van deze toernooien (EK 1988) zijn er genoeg edities geweest waarop Oranje zijn huid duur aan de wereld heeft verkocht. Goed spel door goede spelers heeft ons land de nodige belangstelling opgeleverd. In onderstaande artikelen wordt dieper ingezoomd op de goede en minder goede prestaties van Oranje tijdens verschillende WK's. Ook worden bepaalde spelers uitgelicht die een onuitwisbare hebben achtergelaten.