Prestaties

Prestaties van Oranje op het WK

Oranje heeft zowel succesvolle als minder succesvolle eindtoernooien gespeeld tijdens een WK. Verschillende keren bereikte Oranje de halve finale of zelfs de finale, maar nooit werd er een toernooi gewonnen. De absolute dieptepunten van het Nederlands Elftal tijdens een WK waren toch wel de toernooien waarvoor het zich niet eens plaatste.

Nederland en het WK voetbal: de successen

Ondanks dat we nooit een WK voetbal hebben gewonnen wordt Nederland nog altijd gerekend tot de grotere voetballanden in de wereld. We hebben dan misschien nooit een titel binnen weten te slepen, wel heeft Oranje in de geschiedenis drie keer een WK-finale gespeeld. In 1974 was gastland West-Duitsland de tegenstander en werd nogal ongelukkig met 2-1 verloren. Oranje speelde, mede door een uitblinkende Johan Cruijff, een bijna perfect toernooi en versloeg onder meer Argentinië met 4-0 en Brazilië met 2-0.

Vier jaar later speelde Nederland in Argentinië opnieuw de WK finale. Ook tijdens deze finale was het gastland de tegenstander. Na verlenging verloor Oranje uiteindelijk met 3-1.

Ook de derde en laatste WK-finale die het Nederlands Elftal speelde werd niet gewonnen. In 2010 was Spanje de tegenstander en verloor Oranje uiteindelijk met 1-0 door een goal van Andrés Iniesta in de verlenging.

Daarnaast speelde Oranje nog verschillende halve finales, waarvan die van het WK in 2014 in Brazilië de meest recente is. Al met al hebben onze landgenoten dus toch nog de nodige successen geboekt, al heeft dit helaas nooit een titel op mogen leveren.

Nederland en het WK voetbal: de mislukkingen

Niet elk WK kan het feest zijn, maar het Nederlands Elftal hoort toch op z'n minst deel te nemen aan een WK eindronde. Toch zijn er meerdere edities geweest waaraan Oranje niet deelgenomen heeft. In 1958, 1966, 1970, 1986 en 2002 was dit het geval en deze WK edities behoren dan ook de zwarte pagina's in de geschiedenis van het Nederlands voetbal.

Terug naar overzicht