Stadions

Stadions (populaire stadions, memorabele wedstrijden)

Gezien de toenemende belangen die spelen en het feit dat er steeds meer geld in het voetbal wordt gepompt worden de eisen op vrijwel alle gebieden steeds strenger. Tijdens een WK voetbal hoort alles tiptop in orde te zijn en ook van de stadions wordt verwacht dat ze er prachtig bij liggen. Waar de wedstrijden tijdens de WK's van vroeger nog regelmatig in oude stadions werden afgewerkt, geldt voor nu dat de meeste stadions speciaal voor zo'n toernooi helemaal nieuw worden gebouwd of op z'n mist worden gerenoveerd. Stadions komen tijdens zo'n WK extra in de spotlights en sommige ervan zullen niet gauw vergeten worden. Bij het ene stadion heeft dit te maken met het indrukwekkende uiterlijk ervan, terwijl het andere stadion vooral bekend staat om één of meerdere memorabele wedstrijden die er in gespeeld zijn. Vaak gaat het ook om een combinatie van beide factoren.

Legendarische WK stadions

Wembley Stadium, London
Het meest bekende en het meest legendarische voetbalstadion in Europa ligt misschien wel in Londen. De grasmat van het Wembley Stadium geldt voor sommigen als een heilige ondergrond. In 1966 won Engeland er zijn eerste en laatste WK-titel uit de geschiedenis in een onderling gevecht met West-Duitsland. Het stadion van toen is inmiddels gerenoveerd en er passen in totaal maar liefst 90.000 mensen in.

Olympiastadion, München
Het Olympiastadion in München is een ander legendarisch voetbalstadion. In 1974 verloor Oranje er de memorabele WK finale tegen gastland West-Duitsland. Dat Nederland deze wedstrijd ruimschoots de betere was maakt het voor sommigen des te zuurder aan deze avond terug te denken. In 1988 werd echter sportieve wraak genomen en hengelde Oranje z'n eerste en meteen ook laatste EK-titel binnen.

Stade France, Parijs
Het eerste doelpunt in deze legendarische voetbaltempel werd gemaakt door niemand minder dan de legendarische voetballer Zinedine Zidane. Tijdens de WK-finale in eigen huis maakte Zidane in dit stadion weer twee goals in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Brazilie en schreef hiermee opnieuw geschiedenis.

Maracanã, Rio de Janeiro
Het Maracanã wordt door veel Brazilianen beschouwd als iets heiligs en het ultieme om ooit in te mogen voetballen. Brazilië hengelde in onder leiding van Pelé in dit stadion zijn wereldtitel binnen. In 2014 hoopte Brazilië dit kunstje voor een tweede maal te flikken, maar deze droom werd in de halve finale van dat toernooi in het Maracanã zelf finaal aan diggelen geschoten. De Seleção werd door de latere winnaar Duitsland met 7-1 weggevaagd en voor de hele wereld voor schut gezet.

Terug naar overzicht