Topscorers

Topscorers WK

Vrijwel alle grote voetbalsterren die de voetbalwereld heeft gekend hebben ooit wel één of meerdere WK's meegemaakt. Voor veel spelers heeft een WK voetbal ervoor gezorgd dat ze echt zijn doorgebroken in de internationale voetbalwereld en dit heeft dan ook de nodige spraakmakende transfers opgeleverd. De ene speler viel op door zijn sterke verdedigende werk, terwijl de andere speler uitblonk in het maken van doelpunten.

Bekende topscorers WK

Bij het ene WK voetbal kwam de topscorer van het toernooi als een verrassing, bij het had je van tevoren eigenlijk al kunnen bedenken dat deze speler topscorer zou worden. Enkele grote namen die ooit topscorer zijn geweest van een WK zijn Garrincha, Mario Kempes, Gerd Müller, Gary Lineker, Ronaldo, Miroslav Klose en Paolo Rossi. Just Fontaine maakte op een WK de meeste goals: dertien stuks maar liefst. Tijdens het WK voetbal van 1962 maakte de topscorers van het toernooi slechts vier goals; dit aantal werd echter wel door zes spelers behaald.

All-time WK topscorers

De Duitser Miroslav Klose is WK-topscorer aller tijden. In totaal maakte de goaltjesdief maar liefst zestien treffers voor de Duitse Nationale ploeg. De top vijf topscorers aller tijden van het WK voetbal ziet er als volgt uit:

  1. Klose - 16 goals
  2. Ronaldo, Müller - 14 goals
  3. Fontaine - 13 goals
  4. Pelé - 12 goals
  5. Klinsmann, Kocsis - 11 goals

Nederlandse WK topscorer allertijden

Johnny Rep is nog altijd all-time topscorer van Nederland als het om gemaakte doelpunten tijdens een WK gaat; hij maakte er zeven. Dennis Bergkamp, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rob Rensenbrink en Robin van Persie volgen met zes treffers.

Terug naar overzicht