WK Voetbal 2018 Rusland

Wereldkampioenschap 2018 Rusland

FIFA, de organisator van het Wereld Kampioenschap, maakte op 2 december 2010 bekend dat Rusland het gastland voor het WK voetbal in 2018 zal zijn. Het WK wordt gehouden van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Aan de kwalificatiereeks voor het WK voetbal 2018 zullen in totaal 204 landen over de hele wereld meedoen waarvan uiteindelijk 32 landen voor de felbegeerde wereldbeker mogen strijden. Rusland is als gastland al automatisch geplaatst voor het WK in 2018.

Kwalificaties voor het WK voetbal 2018

Voor de kwalificatie zijn er 9 groepen gemaakt (A tot en met I). Deze groepen zijn samengesteld door middel van een loting. Ons Nederlandse elftal is ingedeeld in groep A en moet het opnemen tegen onder andere Frankrijk, Luxemburg en Zweden.
De kwalificaties werden per werelddeel afzonderlijk van elkaar gestart.

De 11 speelsteden en stadions

Het WK wordt in de volgende 11 verschillende steden in Rusland gespeeld:

De openingswedstrijd van het WK 2018, één van de halve finales en de finale worden in het Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou gespeeld.
Er mag alleen in stadions gespeeld worden die een voldoende kwaliteit hebben. De kwaliteit van de stadions wordt bepaald door onder andere infrastructuur, de sociaal economische ontwikkeling en de aanwezigheid van vliegvelden. In deze stadions kunnen zo'n 43.000 tot 73.000 toeschouwers aanwezig zijn om de wedstrijd te volgen.

Verloop van het wk

Het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland was een toernooi dat bol stond van verrassingen, gedenkwaardige momenten en spannende wedstrijden. Met 32 deelnemende landen, die in acht groepen waren verdeeld, zorgden de teams voor een maand vol spectaculair voetbal en onverwachte uitslagen. In deze paragraaf nemen we je mee door het verloop van het toernooi, van de groepsfase tot de grote finale.

Groepsfase: Verrassingen en onverwachte uitslagen

De groepsfase van het WK 2018 in Rusland was er één om niet snel te vergeten. In de acht groepen zagen we verrassende uitslagen, zoals de sensationele 3-0 overwinning van Kroatië op Argentinië en de onverwachte uitschakeling van titelverdediger Duitsland na een 2-0 nederlaag tegen Zuid-Korea. Ook het gastland Rusland wist te verrassen door zich te kwalificeren voor de knock-outfase, ten koste van Egypte en Saoedi-Arabië.

Grote voetbalnaties als Spanje, Portugal, Frankrijk, Brazilië en België wisten zich te kwalificeren voor de knock-outfase, terwijl Nederland en Italië ontbraken op het toernooi.

Knock-outfase: Spanning en sensatie

De knock-outfase van het WK 2018 in Rusland bracht nog meer spanning en sensatie met zich mee. In de achtste finales zagen we enkele zinderende wedstrijden, zoals de kraker tussen Frankrijk en Argentinië, waarin Les Bleus na een doelpuntrijke wedstrijd met 4-3 zegevierden. Ook de wedstrijd tussen Spanje en Rusland was een waar spektakel, met een 1-1 gelijkspel na verlenging en een overwinning voor Rusland na strafschoppen.

De kwartfinales brachten nog meer verrassingen, met Kroatië dat na een spannende wedstrijd tegen gastland Rusland doorging naar de halve finales na strafschoppen. België wist zich ook te plaatsen voor de halve finales na een overtuigende 2-1 overwinning op titelfavoriet Brazilië.

Halve finales en troostfinale: Nog meer spektakel

De halve finales van het WK 2018 waren een waar voetbalfeest. In de eerste halve finale stonden Frankrijk en België tegenover elkaar. Na een spannende wedstrijd wist Frankrijk met 1-0 te winnen en zich te plaatsen voor de finale. In de andere halve finale nam Engeland het op tegen Kroatië. Na een zenuwslopende wedstrijd, die na verlenging eindigde in een 2-1 overwinning voor Kroatië, plaatste het kleine Balkanland zich voor de eerste keer in de geschiedenis voor de WK-finale.

De troostfinale tussen België en Engeland was een open en aanvallende wedstrijd, waarin beide teams streden om de derde plaats. Uiteindelijk won België met 2-0, waardoor ze de derde plaats op het WK 2018 veiligstelden.

Finale: Frankrijk kroont zich tot wereldkampioen

De grote finale van het WK 2018 was een zinderende strijd tussen Frankrijk en Kroatië. Beide teams gaven alles wat ze hadden in een spannende en gelijkopgaande wedstrijd. Na 90 minuten stond het 4-2 in het voordeel van Frankrijk, waardoor Les Bleus zich voor de tweede keer in de geschiedenis tot wereldkampioen kroonden.

Een onvergetelijk WK 2018

Het WK Voetbal 2018 in Rusland was een onvergetelijk toernooi vol verrassingen, spektakel en spannende wedstrijden. Met Frankrijk als de uiteindelijke wereldkampioen en tal van gedenkwaardige momenten, zoals de uitschakeling van titelverdediger Duitsland in de groepsfase en de spectaculaire opmars van Kroatië naar de finale, zal dit toernooi nog lang in het geheugen van voetbalfans over de hele wereld gegrift staan.

Terug naar overzicht