De geschiedenis van het WK

In 1930 vond de eerste editie van het WK voetbal plaats in Uruguay. Vanaf dit jaar heeft elke vier jaar een nieuwe WK eindronde plaatsgevonden, op twee edities na. In 1942 en 1946 werd namelijk geen WK georganiseerd vanwege de tweede wereldoorlog.

WK voetbal geschiedenis: toernooi opzet

Aan de opzet van het WK voetbal is in loop der jaren nogal het nodige gesleuteld. Zo deden aan de eerste editie van het WK voetbal slechts 13 landen mee. De edities hierop waren dit respectievelijk 16, 15 en 13 landen. Vervolgens deden tussen 1954 en 1978 in totaal 16 landen mee. Dit aantal is hierna opgeschroefd tot 24 stuks. Inmiddels doen er sinds de editie van 1998 32 landen mee. Ook op gebied van poulefase en knock-out is het nodige veranderd. Tegenwoordig worden teams in de eerste ronde van het toernooi ingedeeld in een poule, waarna vervolgens 16 teams overblijven die in het verloop middels een knock-out systeem uit moeten vechten wie de uiteindelijke winnaar wordt. Vroeger moest je eerst 2 poules overleven, maar kwam je vervolgens wel direct terecht in de finale. Nederland won in 1974 bijvoorbeeld twee keer zijn poule, alvorens het daarna direct in de finale belande.

Organiserende landen

Voor elk WK eindtoernooi wordt een land aangewezen dat die editie het WK voetbal mag organiseren. Dit gebeurd aan de hand van een WK bid, waaraan verschillende landen deelnemen in de hoop de gelukkige te zijn. Nederland heeft nog nooit een WK georganiseerd, maar was hier wel voor in de race tijdens de edities van 2018 en 2022. Geen enkel land is vaker dan twee keer gastland geweest. Wel zijn er meerdere landen die twee keer het toernooi hebben georganiseerd: Frankrijk, Italië, (West-)Duitsland, Mexico en Brazilië.

Eerste WK voetbal Voetbal is de populairste sport ter wereld en het grootste voetbal evenement is het WK voetbal. Je mag dus gerust stellen dat de eerste editie hiervan een historisch belangrijke gebeurtenis is geweest in de mondiale sportwereld. Voorgeschiedenis eerst... Lees verder Uitslagen Dat het WK voetbal garant staat voor sensatie en enthousiasme is een understatement. Echter zijn de belangen groot en zijn veel wedstrijden ook voor de spelers erg zenuwslopend. Dit gaat zo nu en dan nog wel eens ten koste van de kwaliteit die geleverd wo... Lees verder Winnaars Sinds de eerste editie in 1930 heeft het WK voetbal al veel winnaars opgeleverd. Hieronder een overzicht van alle winnaars van het WK-voetbal vanaf 1930: Brazilië (5x) Ital... Lees verder Topscorers Vrijwel alle grote voetbalsterren die de voetbalwereld heeft gekend hebben ooit wel één of meerdere WK's meegemaakt. Voor veel spelers heeft een WK voetbal ervoor gezorgd dat ze echt zijn doorgebroken in de internationale voetbalwereld en dit heeft ... Lees verder Stadions Gezien de toenemende belangen die spelen en het feit dat er steeds meer geld in het voetbal wordt gepompt worden de eisen op vrijwel alle gebieden steeds strenger. Tijdens een WK voetbal hoort alles tiptop in orde te zijn en oo... Lees verder WK Voetbal 2018 Rusland FIFA, de organisator van het Wereld Kampioenschap, maakte op 2 december 2010 bekend dat Rusland het gastland voor het WK voetbal in 2018 zal zijn. Het WK wordt gehouden van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Aan de kwalificatiereeks voor het WK ... Lees verder WK Voetbal 2022 Qatar Het Wereldkampioenschap Voetbal 2022, dat plaats zal vinden in Qatar van 21 november tot 18 december, belooft een historisch evenement te worden. Voor het eerst wordt het WK in een Arabisch land georganiseerd, en de gastheer Qatar is vastbesloten om een spectaculaire show neer te zetten. In di... Lees verder